Actueel

Nieuws

CIVITAS Gorinchem wint First LEGO League Rivierenland regiofinale 2019

Op vrijdagmiddag 29 november namen veertien teams deel bij ORS Lek en Linge VMBO Culemborg om de First Lego League (FLL) Champions Award te winnen voor een plaats in de FLL Benelux finale 2020. Nieuw dit jaar is de Benelux Innovation Award (BIA) 2020 om te komen tot oplossingen voor het FLL thema 2020 van CITY SHAPER. Oftewel hoe verbeter je de bouw van en in steden met gezonder en veiliger leefklimaat als resultaat.
De Champions Award is voor het team dat op alle drie de jury onderdelen het hoogst scoort en dat was het CIVITAS team uit Gorinchem onder leiding van coach Teus van de Werken. Dit team nam voor de tweede keer op rij in ongewijzigde samenstelling deel en dat betaalde zich dit jaar uit. Ze gaan door naar de Benelux finale op zaterdag 25 januari ’20 in Breda.
Het LE(t’s)GO team won de Project Innovatie Award met daarbij de uitnodiging om mee te doen aan de Benelux Innovation Award (BIA). Dit team heeft dezelfde coach als CIVITAS. Met enthousiasme gaan ze door met verbeteren van hun oplossing om kans te maken op de BIA 2020 prijs.

Andere prijswinnaars
Team ROBO Builders van Het Heerenlanden VMBO Leerdam verdiende de Core Value award voor sportiviteit en teamsamenwerking. Het beste Robot Ontwerp kwam van het Bubbels team uit Tiel. Deze basisschool leerlingen namen voor de tweede keer deel en zetten vanuit hun startjaar een flinke stap vooruit met een award als tastbaar resultaat. De Robotprestatieprijs ging naar het overall winnende team CIVITAS met 280 van de 515 punten. Als tweede eindigde ROBO Buiders met 240 punten, LEGO Blond als derde met 235 punten en Team Bubbels was met 220 punten vierde.
De Doorzettersprijs ten slotte ging naar team LEGO Blond van Het Heerenlanden uit Leerdam. Voor het eerst sinds een paar jaar konden ze weer deelnemen, maar hadden de pech dat voor aanvang van de wedstrijd hun Mindstorm programmeur Niek Koppert door een ongelukje naar de eerste hulp moest. Zonder hem ging het team verder en scoorde maar liefst 235 punten bij de robotwedstrijd. ’s Avonds bezorgde teamcoach Rolf Vermelis de award en medaille om deze pechdag toch nog een gouden randje te geven.

ROC Rivor Mechatronica opleiding
Veel aandacht kreeg Kevin Steenbeek zijn zelf geprogrammeerde sorteermachine. Kevin is oud ORS Lek & Linge VMBO leerling en nu BBL student Mechatronica bij ROC Rivor. Hij demonstreerde het apparaat en vertelde volop over zijn opleiding en zijn leerwerk bedrijf in Zoetermeer waar hij vanuit OBM RiVa opleidingsbedrijf aan de slag is. 

Jureren op de Regiofinale
Om een regiofinale goed te laten verlopen zijn veel vrijwilligers nodig voor de jury. In Rivierenland is er al een paar jaar een succesvolle formule waarbij professionals in techniek en/of onderwijs samen met leerlingen en studenten in een jury zitten. De jongeren zijn oud FLL deelnemers en weten precies met welke spanning teams aan de slag zijn. De professionals hebben ervaring in techniek of onderwijs en samen zorgt dat voor een prachtige mix van expertise om de wedstrijd goed te beoordelen. De scheidsrechters en hulpscheidsrechters zijn ook oud FLL deelnemers waarbij hoofdscheidsrechters Rick den Besten en Bart van Dijk inmiddels eerstejaars TU Eindhoven student zijn. Straks gaat dit team door naar de Benelux finale waar de organisatie graag profiteert van de inzet van deze experts.

Organisatie First LEGO League Rivierenland regiofinale
Jan Heeres en Wilma de Wolf van Platform Techniek Rivierenland (www.ptriv.nl) organiseerden voor de zevende keer de Rivierenland Regiofinale. Eerder waren zij te gast bij ROC Rivor in Tiel en Bouwmensen in Geldermalsen. Dit was de vierde keer bij ORS Lek en Linge te Culemborg. Een team van tien derdejaars VMBO Basis/Kader leerlingen hielp bij de organisatie, het inrichten van de aula en bij uitserveren van broodjes, soep, fris, koffie en thee. Dit gebeurde onder leiding van twee vierdejaars Creatief en Ondernemen leerlingen die hun eerste echte evenement organiseerden. Zij krijgen hiervoor alle complimenten.
Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751).

Deelnemende teams en scholen aan First Lego League Rivierenland 2019
1. Team Bubbels Johannesschool Tiel PO
2. Cambium Kans Cambium College Technasium Zaltbommel
3. Buys Boys Cambium College Technasium Zaltbommel
4. LE(t's)Go Gomarus SG Gorinchem
5. MIRAI Gomarus SG Gorinchem
6. CIVITAS Gomarus SG Gorinchem
7. Robodirck Gymnasium Camphusianum Gorinchem
8. RoboCamp Gymnasium Camphusianum Gorinchem
9. LEGO Blond Het Heerenlanden Leerdam
10. ROBOT Builders Het Heerenlanden Leerdam
11. Cals Nieuwegein Cals College Nieuwegein
12. Lyceum Oudehoven 1 Lyceum Oudehoven Gorinchem
13. Lyceum Oudehoven 2 Lyceum Oudehoven Gorinchem
14. LekenLinge ORS Lek en Linge VMBO Culemborg

Jan Heeres

Jan Heeres Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Dit maakt het leven voor iedereen, inclusief mezelf eenvoudig, overzichtelijk en aangenaam. Dit is zaken concreet en werkzaam maken waarbij een ieder zich in het proces thuis voelt en mede eigenaar is van de resultaten.

Wilma de Wolf

Wilma de Wolf Vanuit creatieve samenwerking maatwerk-projecten ontwikkelen

Ik zie een uitdaging in het verbinden van mensen, hen aan te spreken op hun unieke kwaliteiten en hen te stimuleren tot een productieve, creatieve samenwerking.