Actueel

Nieuws

MBO 4 opleiding Smart Building Rivierenland in de maak

Vorige maand was de Smart Building Rivierenland (SBRIV) Onderwijs Advies Commissie (OAC) voor de derde keer. Na twee keer bij Dormakaba Dodewaard was ROC Rivor Praktijklab in Tiel de locatie. Als start was er een presentatie van BOL 4 Mechatronica student Jim Aalbers over projectonderwijs en zijn ervaringen hiermee. Later werd in De Leijgraaf Smart Building open source omgeving kennis gemaakt met de eerstejaars opdrachten als Tiny House en Bushalte van de toekomst.

Leren van De Leijgraaf Smart Building

De vierde OAC vergadering is op 3 maart ’20 bij De Leijgraaf in Oss en kunnen de leden hun vragen en kwesties direct aan de docenten en studenten stellen. De OAC leden zijn ondernemers uit bouw, installatie en elektro, docenten van ROC Rivor en Lingecollege VMBO en vertegenwoordigers van de opleidingsbedrijven Bouwmensen Rivierengebied en IW Midden.

Afgelopen najaar ontving ROC Rivor goedkeuring op de Crebo aanvraag Smart Building voor zowel de BOL als de BBL opleiding. In de praktijk betekent dit dat de BOL 4 Middenkaderfunctionaris route wordt gevolgd. Momenteel wordt gewerkt aan de businesscase met daaraan vast een communicatieplan voor werving van studenten.

Leerlingen en ouders nieuwsgierig maken

Afgelopen en dit lopend schooljaar worden vanuit het Toptechniek in Bedrijf (TiB) Smart Building Rivierenland netwerk workshops en activiteiten op VMBO TL scholen georganiseerd voor leerlingen. Hierbij geven bedrijven en Tech lokaal Maas en Waal ondersteuning, Zo worden leerlingen nieuwsgierig gemaakt naar innovatieve technieken in de gebouwde omgeving.
Op de VMBO opleidingsmarkten wordt vanuit Platform Techniek Rivierenland aandacht bij leerlingen en ouders gevraagd voor de nieuwe opleiding die waarschijnlijk per augustus 2021 start. Het brengt flink wat nieuwsgierigheid bij jong en oud boven.

Tot slot verheugend te melden dat De Leijgraaf in hun Smart Building open source leeromgeving voor ROC Rivor een afgeschermd deel heeft ingericht waarin een ieder als student kan en mag grasduinen. OAC leden maken hier dankbaar gebruik van om zich zo een beeld van de toekomstige student te vormen. En ook om zicht te krijgen op het niveau van de opleiding. Binnenkort wordt ook gekeken naar de examen omgeving die het Graafschap College bij Concreet laat ontwikkelen.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-412 33 988), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

Afbeeldingen


Docent Hans de Lang en student Jim Aalbers lieten de verbinding tussen praktisch en theorie onderwijs zien in de ROC Rivor Mechatronica werkplaats.


2) Uitleg van Jim Aalbers over hoe hij als laatstejaars in zijn eindopdracht een werkend prototype aan het bouwen is.


3) Hoewel De Leijgraaf open source omgeving eenvoudig toegankelijks is, blijft het voor eerste bezoekers toch even kijken en praten om de eigen weg hierin te vinden.

Jan Heeres

Jan Heeres Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Dit maakt het leven voor iedereen, inclusief mezelf eenvoudig, overzichtelijk en aangenaam. Dit is zaken concreet en werkzaam maken waarbij een ieder zich in het proces thuis voelt en mede eigenaar is van de resultaten.

Wilma de Wolf

Wilma de Wolf Vanuit creatieve samenwerking maatwerk-projecten ontwikkelen

Ik zie een uitdaging in het verbinden van mensen, hen aan te spreken op hun unieke kwaliteiten en hen te stimuleren tot een productieve, creatieve samenwerking.